27609
Talotohtorin rakenneopas : remontoijille, korjaajille ja rakentajille
Talotohtorin rakenneopas : remontoijille, korjaajille ja rakentajille
Tekijä: Kaila, Panu, kirjoittaja, valokuvaaja
Julkaisuvuosi: 2022
Kieli: suomi
Aineistolaji: Kirja
Kustantaja: Helsinki : Kustantamo S&S, [2022] : Latvia : Livonia print : ©2022
ISBN: 978-951-52-5113-8 pehmeäkantinen
Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys Anna pisteytys
Kuvaus:
I Talon kauneus, henki ja aika -- Alkumaja -- Alkumaja tänään -- Talo psyyken kuvana -- Tunnelma on totta -- Asuminen taiteena -- Mittojen harmonia -- Rakennettu kauneus -- Ajan säilyttäminen -- Restaurointi : elämä jatkuu -- II Tontti, perustus ja kivijalka -- Rakennuspaikan maapohja -- Vesi maapohjassa -- Jää maapohjassa -- Vesihöyry maapohjassa -- Perustus -- Kivijalan korkeus -- Puuarina ja paalutus -- Ryömintätila ja sen täyttäminen -- Tuuletusaukot -- Multapenkki -- Perustus vapaana leikkinä -- Matalaperustus ja maanvarainen lattia -- Valesokkeli -- Valesokkelin korjaus -- Salaojat -- Perustuksen vaurion seuraaminen -- Betonin vaurioita -- Sortunut perustus -- Kivijalan siirto -- Perustuksen uusiminen -- Noussut maanpinta -- Tukeminen ja nostaminen -- Sokkelihylly ja sokkeliräystäs -- Nouseva kosteus -- Perusmuurilevy -- III Kellari -- Kellari vai ei -- Kellarin mystiikka -- Betonikellari -- Kalliokellari -- Vanhan kerrostalon kellari -- Kellarin kosteuseristys -- Kellarin lämpöeristys ja ilmanvaihto -- Kellari lämpövaraajana -- IV Seinät -- Hirsitalot -- Hirsitalon rakenteita -- Hirsitalon työmaalla -- Hirsitalon korjauksia -- Hirsitalon siirto -- Ristikkotalo -- Lautatalo, levytalo -- Muita puu- ja maarakenteita -- Puurakenteen lujuus -- V Lämpö, kosteus, ilmanvaihto -- Miten lämpö siirtyy -- Lämpöeristeet -- Lisäeristäminen -- Hengittävyys ja kastepiste -- Lämmönvaraus -- Sisäilmasto ja terveys -- VI Autiotalosta asunnoksi -- Autiotalo -- Korjaus alkaa -- Perustus -- Vesikatto -- Julkisivu -- Ikkunat, ovet, listat -- Tulisijat -- Sisäpinnat -- Valmistuminen -- Viitasalon kauppa ja Päämaja -- Kirjallisuus.
Talotohtorin rakenneopas esittelee vanhan talon viisautta, neuvoo sen säilyttämisessä ja kertoo sen opetuksista myös uudisrakentajille. Talotohtorin rakenneopas soveltuukin ammattilaisten lisäksi kaikille oman talonsa tai mökkinsä kunnostukseen hartaudella suhtautuville. Perusteellinen tietoteos käsittelee aluksi rakentamisen historiaa alkumajasta antiikkiin, talon vaikutusta tunteisiin, muistojen merkitystä, kauneutta ja ajan säilyttämistä. Toisessa ja kolmannessa jaksossa jatketaan rakenteisiin, perustusten ja kellareiden moniin ratkaisuihin ja tyypillisten ongelmien torjumiseen. Neljännessä jaksossa kerrotaan puutalojen rakenteista ja viidennessä syvennytään eristämiseen, kastepisteeseen, lämmönvaraukseen ja sisäilmastoon. Rakenteiden ongelmien ja niiden ratkaisujen lisäksi mukana on erityyppisten rakennusten korjaushistorioita. Asiantuntevaa tekstiä havainnollistavat runsaat kuvat. Kirjan päättää autiotalon tarina, sen nousu rappiosta viihtyisäksi asunnoksi. Panu Kaila on arkkitehti SAFA ja perinteisen rakentamisen asiantuntija. Hän pitää lukuisissa lehdissä ilmestyvää Talotohtori-palstaa ja on julkaissut lukuisia kirjoja rakentamisesta.

Saatavuus

Loading...

Lisää samalta tekijältä

Lisää samankaltaisia teoksia

16086
Tekijä: Siikanen, Unto
27221
Tekijä: Ketola, Jari, kirjoittaja
27638
Tekijä: Hankivaara, Jarmo, kirjoittaja, valokuvaaja
18998
Tekijä: Siikanen, Unto
20737
Tekijä: Myyryläinen, Leevi
16398
Tekijä: Mesimäki, Pekka
17071
Tekijä: Vuolle-Apiala, Risto

Kielivalinta